Coca-Cola

A vállalat és története

Kérdése van a The Coca‑Cola Company vállalatcsoporttal vagy a magyarországi Coca‑Cola szervezettel kapcsolatban? Itt megtalálhatók a válaszok számos kérdésre a Coca‑Cola vállalattal és történetével kapcsolatban. Amennyiben kérdésére nem talált megfelelő választ, lehetősége van e-mailt küldeni számunkra.

Mikor és hol találták fel a Coca-Cola-t?
Az orvos és gyógyszerész John S. Pemberton az USA-beli Atlanta államban, Georgia városában 1886. május 8-án feltalál egy szirupot, amelynek célja szándékai szerint, hogy segítsen a fáradtság és a fejfájás ellen. A szirupot szódavízzel keverve árulta poharanként Coca-Cola néven a Jacob´s Pharmacy patikában. Így vált az eredetileg orvosságnak szánt szerből üdítőital.
ugrás az oldal tetejére
Ki alkotta meg a Coca-Cola feliratot?
Frank M. Robinson, a Coca-Cola feltalálójának, John S. Pembertonnak üzlettársa és könyvelője volt a termék névadója, és ő alkotta meg a máig jellegzetes, az egész világon ismert feliratot 1886-ban. A márkához fűződő valamennyi védjegyjog tulajdonosa a The Coca-Cola Company, amelynek székhelye az USA-beli Atlanta államában, Georgia városában található.
ugrás az oldal tetejére
Mióta létezik a Coca-Cola Magyarországon?
1968-ban kezdődött meg hazánkban a Coca-Cola gyártása, a Magyar Likőripari Vállalat palackozó üzemében. A Coca-Cola Magyarország 1996. óta létezik.
ugrás az oldal tetejére
A Coca-Cola-t az egész világon isszák?
A Coca-Cola a világ több mint 200 országában kapható. Mindössze néhány olyan ország van (például Kuba, Burma, Észak-Korea), ahol az üdítőital nem kapható.
ugrás az oldal tetejére
Elérhető a Coca-Cola üzleti jelentése?
A Coca-Cola Magyarország nem hozza nyilvánosságra üzleti jelentését. A The Coca-Cola Company, USA, a weboldalán (www.theCoca-Colacompany.com) rendelkezésre bocsátja az egész világon folytatott gazdálkodás valamennyi főbb mutatóját.
ugrás az oldal tetejére
Kérhetők dokumentumok a vállalattal/történetével kapcsolatban házi dolgozatomhoz vagy diplomamunkámhoz?
A diákok és az egyetemi hallgatók köréből érkező sok megkeresés miatt sajnos nem tudunk minden megkeresésre egyedileg válaszolni. Internetoldalunkon azonban számos információt bocsátunk rendelkezésre a vállalattal és történetével kapcsolatban.
ugrás az oldal tetejére
Hol találok információkat a Coca-Cola-val kapcsolatban más országokban?
A The Coca-Cola Company a www.thecocacolacompany.com weboldalon számos információt bocsát rendelkezésre az egész világra kiterjedő termékválasztékkal, a vállalattal és társadalmi elkötelezettségével kapcsolatban.
ugrás az oldal tetejére
Van a Coca-Cola-nak olyan nyereményjátéka, amellyel nagy összeget lehet nyerni?

Világszerte számos olyan e-mail/sms üzenet terjed, amelyben a feladó azt állítja, hogy a címzett egy Coca-Cola promóció/sorsolás keretében jelentős összeget nyert. Az üzenetek különböző témamegjelöléssel terjednek: pl. "The Coca-Cola Award Notification," "The Coca-Cola Promo Winning Notification" vagy "The Coca-Cola Worldwide Christmas Promo." Az üzenetek szövegét általában hivatalos stílusban írják, hogy valódinak hassanak. Láttunk példát arra is, amikor a hatás megerősítése érdekében logót vagy fotót is elhelyeztek, illetve a címzett "titkos pin kódját”, hivatkozási számát vagy a Coca-Cola állítólagos képviselőjének elérhetőségét is megírták.
A The Coca-Cola Company semmilyen kapcsolatban nem áll az üzenetek küldőjével. Elutasítjuk, hogy vállalatunk nevét és védjegyeit az engedélyünk nélkül használják fel. Úgy tűnik, ez az ún. „adathalász“ ("phishing") csalások egyik változata, amely során a csalók kizárólag azért próbálnak kapcsolatba lépni áldozataikkal, hogy megszerezzék személyes és pénzügyi adataikat. A leggyakrabban előforduló intő jelek, amelyek alapján feltételezhető, hogy e-mail/sms csalásról vagy adathalászatról van szó:

  •  az üzenet nem magyar nyelven íródott, amennyiben igen, helyesírási és nyelvtani hibák fordulnak elő benne,
  • a vállalati védjegyek nem előírásszerű használata;
  • a feladó e-mail címe ingyenes szolgáltatónál (pl. Yahoo!, AOL vagy Hotmail) és nem a levélben hivatkozott vállalatnál van;
  • a feladó személyes információt kér és/vagy gyors anyagi előnnyel kecsegtet.

Kérjük, ne válaszoljon az ilyen üzenetekre, és semmiképpen ne adja meg személyes adatait! Amennyiben már válaszolt egy ilyen üzenetre, javasoljuk, szakítson meg minden kapcsolatot a feladóval, és személyes adatai védelmében lépjen kapcsolatba a magyar hatóságokkal, s kérjen tőlük segítséget, tanácsot. Tekintettel arra, hogy a nevezett személyekkel semmilyen jogviszonyban nem állunk, vállalatunknak nem áll módjában felelősséget vállalni a nevezett személyek tevékenységével kapcsolatban.


ugrás az oldal tetejére

vissza

Nem talált választ kérdésére?

Share |