Coca-Cola

Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ)

Coca‑Cola - önkéntes jelölés

A Coca‑Cola Magyarország által használt önkéntes élelmiszerjelölés lényege, hogy a korábbinál egy teljesebb és egységesebb jelölés segítségével a fogyasztók számára jobban értelmezhetőek legyenek a termékek legfontosabb összetevői. Az ún. Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölések segítenek a tudatosabb termékválasztásban. Az európai mintára kialakított jelöléseket a Coca‑Cola Magyarország, 2007 közepétől kezdve fokozatosan vezette be a termékein. A kezdeményezés egy válasz a fogyasztók azon elvárására, miszerint jobban érthető, megbízható, objektív és összehasonlítható információkat igényelnek az élelmiszerek összetételéről.

Miért az INBÉ?

A termékek csomagolásán tüntetik fel az adott élelmiszer vagy ital összetételére vonatkozó legfontosabb tápanyag-információkat. A fogyasztók így egyszerű, objektív és egységes információkhoz juthatnak arról, mit tartalmaz az adott étel vagy ital, így segítve őket, hogy tudatosabban döntsenek az étrendjükről. A kutatások szerint ugyanis a fogyasztók többsége első látásra érthető információkat szeretne a termék energiatartalmáról kapni, hogy kiegyensúlyozottabb és egészségesebb étrendet állíthasson össze. Az Európai Élelmiszerinformációs Bizottság (EUFIC) a magyar fogyasztók körében is végzett felmérést ebben a témában.
A rendszer lényege, hogy a csomagoláson látható a termék egy adagra vetített energia (kilokalória) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyag szükségletének hány százalékát teszik ki – ez az ún. Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ vagy GDA).

Mi az INBÉ?

Az INBÉ az angol nyelvterületen használt GDA (Guideline Daily Amounts) magyar fordítása, amit a tudományos szakértők, a kormányzat, a civil szervezetek és a vállalatok is elfogadtak. Mivel minden ember eltérő szükségletekkel rendelkezik, minden táplálkozási információ kizárólag útmutatóként szolgál. A 2000 kilokalóriás iránymutató energia-beviteli értéket egy átlagos fizikai aktivitású, átlagos testsúlyú, egészséges felnőtt nő igényei alapján állapították meg. Ennek oka, hogy a nők a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet, a gyermekek és a férfiak közé esnek. Az energia bevitel egy ugyanilyen kondíciójú felnőtt férfi esetében 2500 kilokalória, míg a gyermekek esetében alacsonyabb, körülbelül 1800 kilokalória. Természetesen a napi tápanyag szükséglet számos tényezőn múlik, mint például a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testsúly stb. Az INBÉ jelölés az előírt mennyiségeken (pl. 100 g) túlmenően megmutatja egy adott élelmiszeradagra vonatkozó tápanyag értékeket is.

A jelölési rendszert megértését egy információs honlap is segíti: a www.inbe.hu oldalon nem csak az INBÉ címkékről lehet többet megtudni, de a fogyasztók segítséget kaphatnak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend összeállításához is. 

A jelölési rendszert az Európai Unió élelmiszeripari konföderációja (CIAA) dolgozta ki, amelyet számos országban (Nagy Britannia, Írország, Olaszország, Németország, stb.) már sikeresen alkalmaznak. Az INBÉ típusú jelölés bevezetését széles körben (EUFIC) végzett fogyasztói kutatások előzték meg, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a fogyasztók hasznosnak találták ezt a jelölést.

INBÉ a kiegyensúlyozott életmódért

Az elhízás egy olyan probléma, amelynek megoldása komplex és számos szereplő (kormányzat, tudomány, vállalatok, civil szféra) aktív közreműködését és összefogását igényli. A hatékony változások elérése érdekében több értékes kezdeményezés született, amelyek célja a fogyasztót segíteni az egészséges életmód kialakításában. Az INBÉ jelölési rendszer a termékeken feltüntetett tápanyag értékekkel abban segít, hogy a fogyasztók a megfelelő információk birtokában választhassanak a termékek vásárlásakor. 

A Tápérték Jelölés - tudományos alapokon nyugvó - általános alapelvekre épül, amelyekkel a CIAA egyetért. E szerint, a GDA (magyarul INBÉ) tápérték jelölés:

  • Világos, érthető, ezáltal elősegíti, hogy a fogyasztók megfelelő információk alapján döntsenek.
  • Az EU 90/496/EEC Tápérték Jelölési Direktíva szabályozásával összhangban van.
  • Tudományos alapokon nyugszik és nem megkülönböztető.
  • A CIAA GDA-k (Guideline Daily Amount) sémáján alapul. 
  • Összhangban van a 2000/13/EC, az élelmiszerek jelölésére, megjelenítésére és reklámozására vonatkozó Irányelv szabályozásával, az olvashatóságot illetően.
  • Tápérték Jelölési oktató programok támogatják, amelyek segítenek a fogyasztók magatartásának pozitív irányú megváltoztatásában. 
  • A tervezetet meghatározott időközönként felülvizsgálják. A felülvizsgált részleteket a következő fázisban továbbfejlesztik.

Öt érv az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) mutató mellett

1. Több információt biztosít a fogyasztók számára
Az INBÉ jelölés tudományosan megalapozott információt biztosít a fogyasztók számára, amelyek segíthetik a fogyasztót döntésében, hogy mit egyen és igyon. A termékek csomagolásán világosan feltüntetetik az adott élelmiszer vagy ital összetételére vonatkozó legfontosabb információkat, ezzel is segítve a fogyasztókat egy kiegyensúlyozott étrend kialakításában. 

2. Jobban ösztönzi a gyártókat az egységes kommunikációra 
A „Fast8” vállalatok európai szinten vállalták, hogy önkéntesen az egységes GDA/INBÉ jelölést alkalmazzák termékeiken, és ezt a rendszert, amely végső soron a fogyasztók számára világos, praktikus és összehasonlítható információt biztosít, ezáltal segítve és megkönnyítve a választást, egy széleskörű fogyasztói tájékoztató kampány keretében ismertetik.

3. Reális
A 100 grammra/100 mililiterre vetített tápérték jelölésen túlmenően az INBÉ jelölések révén egy adott élelmiszeradagra vonatkozó tápanyag értékekről is tájékoztatást kap a fogyasztó.

4. Működik
Az INBÉ jelölés bevezetését széleskörű fogyasztói kutatás előzte meg, amely szerint a fogyasztók tiszta, gyakorlatias és összehasonlítható információkat szeretnének kapni, hogy változatos és kiegyensúlyozott étrendet állíthassanak össze. A fogyasztók különösképpen igénylik a könnyen elérhető információkat az ételek és italok adagonkénti kalóriatartalmára vonatkozóan. 

5. Az INBÉ jelölések objektívek 
Az INBÉ rendszer egy tudományosan megalapozott megközelítési mód, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztók több információ birtokában válasszanak. Ez egy információn alapuló rendszer, nem egy előíró rendszer, amely megmondja, hogy mi a jó és mi a rossz.

Share |