Coca-Cola

WWF

A WWF (World Wide Fund for Nature, Természetvédelmi Világalap) partnereként a Coca‑Cola a fenntartható gazdálkodás mellett tesz hitet. Az ennek megfelelően ambicionált célok – többek közt – az alábbiakat foglalják magukba: az ivóvízkészleteinkkel való kímélő, hatékony bánásmódot, intenzív törekvéseket az ivóvíz újrahasznosítására, helyi projekteket a víztartalékok védelmére vagy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

Szabadság-sziget

A 47 hektáros Szabadság-sziget és a hozzá tartozó mellékág egy különleges élőhely, amely a Dunára egykor jellemző élővilág egyik utolsó menedéke. A mellékágban egy, a nyolcvanas években létrehozott keresztgát következtében megszűnt a folyamatos vízáramlás és megindult a gyors feltöltődés. Pangó vizében a folyóvízi halak már nem találták meg életfeltételeiket, a sziget és a part közel állt az összeolvadáshoz, és mindez a parti szűrésű ivóvízbázisra is negatív hatással volt.

A Szabadság-sziget megmentésére összefogott az állami, az önkormányzati, a civil és a gazdasági szektor, és erőfeszítéseiknek köszönhetően 2008-ban elindulhatott a mellékág rehabilitációja. Az EU LIFE Nature programja által támogatott, 1,8 millió euró összköltségvetésű projekthez a Coca‑Cola Magyarország közel 150 millió forint támogatást nyújtott, valamint munkatársaink sok óra szakmai és önkéntes munkájával járult hozzá.
A projekt során a mellékágban lerakódott iszapot kikotorták, a feltöltődését okozó gátat pedig visszabontották. Ennek köszönhetően a mellékág újra változatos élővilágnak adhat otthont, a parti vízbázis Dél-Baranya településeit ellátó ivóvízkútjaiba pedig a Duna felől jobb minőségű víz érkezik. A környezeti tudatformálás fontosságát szem előtt tartva az egyedülálló élővilág bemutatására ártéri tanösvényt alakítottak ki. Emellett a program lehetőséget teremtett a mohácsi szabadstrand jövőbeni megújítására is. Maga a sziget a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, akik helyreállították rajta a háborítatlan ártéri ligeterdőt

A 2013 őszén lezárult projektet az IEEP (Institute for European Environmental Policy) beválasztotta egy olyan áttekintéshez esettanulmányul, ami Európa-szerte összesen 10 projekten keresztül mutatja be a Natura 2000 tárgyú EU-s finanszírozásokat. Indoklásuk szerint „A Szabadság-sziget esettanulmány kiválasztása az érdekes, összetett finanszírozási struktúrának, különösen a Coca‑Cola vállalati részvételének köszönhető. Ez a projekt jól példázza, hogy a LIFE forrásai hogyan egészülhetnek ki innovatív módon más típusú forrásokkal.”
Bővebb információ a Szabadság-sziget projektről a www.szabadsagsziget.hu oldalon olvasható.

Az Élő Dunáért Infografika - WWF-TCCF

WWF

Szabadság-sziget

Az Élő Dunáért infografika WWF-TCCF

Share |
Partneri kapcsolatok